Ceai captalan radacina:

Gramaj – 50 g

Ceai captalan radacina se cunoaşte şi sub numele de broscălan, brustur dulce, brustur roşu, floarea ciumei, iarba părului, sudoarea laptelui. Este produs din plante medicinale autohtone. Gustul si proprietatile plantelor se pastreaza nealterate, datorita folosirii unui procedeu de taiere a plantelor, nu de macinare.

Ceai captalan radacina – Ingrediente:

  • radacina de captalan (Petasites officinalis).

Ceai captalan radacina – Mod de administrare:

O lingurita rasa de radacini se macereaza 12 ore; dimineata se incalzeste putin si se filtreaza.

In ceea ce priveste administrarea maceratelor, aceasta se va face intotdeauna pe stomacul gol, cu 15-30 de minute inainte de masa, de 1-4 ori pe zi. Pentru maceratele folosite ca bauturi racoritoare, tonice sau afrodisiace, precum si in cazul administrarii pentru copii se poate adauga, daca este cazul, miere de albine.

Cum se prepara maceratele la rece din plante?

Alaturi de tincturile concentrate si pulberile din plante uscate, maceratele la rece reprezinta o alternativa valoroasa fata de metodele de preparare prin fierbere.

Plantele prezinta caracteristici biochimice, energetice si informationale care sunt distruse de anumiti agenti externi, temperatura ridicata (peste 40 de grade) fiind un factor principal.

Din aceasta perspectiva, devine necesara utilizarea metodelor de extractie a principiilor active vindecatoare din plante care nu folosesc fierberea, incalzirea, etc.

Ca in cazul oricaror preparate naturale eficiente, este necesar ca planta sa fie de calitate cat mai buna (sa nu fie mai veche de 1-2 ani). In cazul maceratelor se pot folosi atat plantele uscate, sub forma de pulbere, cat si cele proaspete, maruntite cu ajutorul unui cutit.

Cantitatile utilizate pentru o doza depind mult de tipul de planta folosita si efectul pe care il urmarim:

  • pentru uz intern – doze de 1-3 grame (1-2 lingurite de pulbere) pentru o cana cu apa (200 ml).
  • pentru uz extern – doze de 40-50 grame pentru un litru de apa.

Pentru prepararea maceratelor ideal ar fi sa folosim apa plata sau apa de izvor dintr-o sursa nepoluata. Apa folosita pentru realizarea maceratelor nu se incalzeste, ci se foloseste la temperatura camerei.

Plantele impreuna cu apa se lasa in contact, intr-un vas de sticla sau ceramica, pentru un interval de timp cuprins intre 6 si 8 ore. Pentru radacini si scoarte, timpul de macerare este de 12 ore. Pentru intregul interval de timp, vasul cu maceratul din plante se mentine la temperatura camerei.

Dupa incheierea timpului de macerare, preparatul se filtreaza printr-un tifon des. Reziduul de planta poate fi, de la caz la caz, aruncat sau utilizat pentru aplicatii externe (cataplasme).

Continutul frunzelor si rizomilor de captalan:

Contin tanin, substante amare, ulei eteric, zahar, derivati terpenici, petasitosteroli, colina, aăruri de potasiu si magneziu.

Proprietatile terapeutice ale captalanului:

Ceaiul de captalan se recomanda intern ca expectorant, antiastmatic, hipotensiv, diu­retic etc. Extern se intrebuinţeaza in tratamentul hemoroizilor, la cicatrizarea ranilor, prurit, migrene, dureri de picioare etc.

 

 

Greutate 50 g
Customer reviews
0
0 ratings
5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
Reviews

There are no reviews yet.

Write a customer review

Be the first to review “Ceai captalan radacina 50g – StefMar”

0
X