Ceai de Cicoare:

Gramaj – 50 g

Ceai de Cicoare este  larg utilizata in medicina populara, ca tonic al ficatului si al aparatului digestiv.

Ceai de Cicoare – Compozitie:

  • partea aeriana a plantei Cichorium intybus L., fam. Asteraceae.

Actiuni:

  • tonic-amar;
  • depurativ;
  • antiacid;
  • oleretic-colagog (stimuleaza producerea si eliminarea bilei);
  • stimulent hepatic;
  • laxativ;
  • diuretic;
  • antiaritmic;
  • hipoglicemiant;
  • hipocolesterolemiant;
  • remineralizant.

Recomandari principale: anorexie, dischinezie biliara, colecistopatie.
Alte recomandari:
– Uz intern: disfunctii hepatice, constipatie, diabet, reumatism, afectiuni cutanate;
– Uz extern: acnee, infectii cutanate.

Ceai de cicoare – Mod de preparare:

  • infuzie din 1 lingurita de planta la o cana cu apa clocotita.

Mod de administrare:

  • Uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, dupa mesele principale;
  • Uz extern: se aplica comprese pe zona afectata.

Cicoare (Cichorum inthybus) – beneficii si proprietati:

Cicoarea este o planta erbacee raspandita prin lanurile de cereale sau creste spontan la marginea drumurilor. Era cultivata inca din Egiptul Antic si folosita pentru tratarea bolilor hepato-biliare.  In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate toamna tarziu cat si partile aeriene recoltate in timpul infloririi. Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind asemanatoare la gust .

Intreaga planta de cicoare contine un suc laptos, al carui constituent major – cam 45-60% – este inulina. Acidul fenolic se gaseste in flori, iar radacinile contin lactone sesquiterpenice amare.

Cicoarea are proprietati eupeptice, colagoge (stimuleaza evacuarea vezicii biliare si totodata o fluidifica, si ajuta functia ficatului), impiedica formarea pietrelor la fiere, regleaza functia glicogenetica a ficatului, stimuleaza functia pancreasului si normalizeaza glicemia, fiind eficienta in caz de diabet zaharat, datorita uleiurilor volatile si rezinelor au actiune diuretica, depurativa (favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, curata sangele), efect laxativ, grabind evacuarea colonului si imbunatatind digestia, stimuleaza functia cerebrala, favorizeaza concentrarea, creste atentia, imbunatateste memoria, fiind importanta pentru sustinerea activitatii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Frunzele proaspete pot fi utilizate in salate de cruditati, avand actiune benefica asupra ficatului, de curatare a sangelui si detoxifiere generala; sucul proaspat poate fi consumat in amestec cu lapte (1-2 linguri de suc la o cana de lapte baute dimineata pe stomacul gol sau seara inainte de culcare) poate avea aceleasi efecte.

Greutate 50 g
0
X